søndag, august 05, 2007

Astrid Lindgrens 5 beste

Elin kommer med denne utfordringen i sin utmerkede blogg. Som hun igjen hadde funnet i den svenske bokbloggen Bokhora.se

Og jeg tar jo utfordringen på strak arm:
 • Mio min Mio (husker jeg som hørespill eller var det høytlesning i Lørdagsbarnetimen rundt 1960), en sjelsettende opplevelse, vi snakket ikke om annet i ukene imellom det var den gangen det da det bare var etc etc) . (Nei, ikke denne framføringa som er mye nyere)
 • Ronja Røverdatter. (Burde kanskje tatt med Brødrene Løvehjerte også men begynner plutselig å lure på om jeg egentlig har lest den eller bare sett filmen...)
 • Emil i Lønneberget. (Husker jeg leste boka høyt for unga på Tveita filial av Deichman, nå nedlagt og hadde litt problemer fordi jeg ble så lattermild at høytlesningen ble litt vanskelig. Ikke noe gæernt med filmen altså. Men bøkene!! )
 • To bøker til ?
 • Da trekker jeg fram Rasmus på loffen. Om barnehjemsgutten som ingen ville ha fordi han ikke hadde krøller. Den må fram i lyset igjen.
 • Den femte kan jo for eksempel være Sunnaneng fordi den forteller så fint om døden.
Så noen problemer eller problemer og problemer skal vi heller kalle det bemerkninger eller anmerkninger kanskje eller kalldethvafaenduvil:
 • Astrid Lindgren er oppbrukt!
 • Astridmegher og Lindgrenmegder og hurramegrundt.
 • Folk tror de har lest Ronja Røverdatter, Brødrene Løvehjerte etc men se det har de ikke det, de har bare sett filmen, teateret , spilt spillet, for ikke å snakke om alle de andre pissoffproduktene.
 • Astrid er blitt trivialisert og ufarliggjort. Glemt er det sosiale engasjementet og sympatien for de svake.
 • Vi er i ferd med å glemme boka/ bøkene/ tekstene for all støyen!
 • Hva med å ta en Astrid Lindgrenpause? Riv Astrid Lindgrens värld og all den kommersielle dritten! For etterpå å gi
 • teksten tilbake til folket!
PS:
 1. Jaaadajadda! Jeg er skikkelig Hemul nå altså!
 2. (Sorry! Sorry! Kan ikke mixe to litterære universer på den måten. Tante Sofie er helt enig!)
 3. Bloggen Bokhora har forresten flere slike utfordringer eller ”utmaningar”. Vitsen med litteraturen er vel at man skal ha glede av den og ikke at man skal drive å utfordres hele tida. Svensker altså!
 4. Tveita filial ble nedlagt i 1989 hvis jeg ikke husker helt feil. Av økonomiske grunner. (Samme år gikk Bokbussen (2 i antall)) fløyten. Filialen lå i bunnen av Nåkkvesvei 1 tror jeg det var (eller var det 3?) det var i hvert fall en av de svære høyblokkene som kneiser over byen. Filialen lå midt i smørøyet og unga bare ramla inn fra de var en neve store! Genialt!

7 kommentarer:

Undre sa...

"Astrid er blitt trivialisert og ufarliggjort. Glemt er det sosiale engasjementet og sympatien for de svake."

Dette minner meg veldig om hva som har skjedd med Alf Prøysen.

Barnebokforfatterskapet hans er det som "man" kan tjene penger på, og som er mest kjent og det blir brukt som bare det, og borte blir "Trost i taklampa" og alle novellene om små kår og det menneskelige.

Tonita sa...

For meg var hennes bøker bare nydelige, fine, herlige, til å gråte av, til å le av - aldri tenkte jeg vel på sosialt engasjement eller noe slikt. Selv ikke så sent som da jeg leste inn Mio, min Mio på gammalt godt kassettbådn for at jentene skulle ha noe å høre på mens vi kjørte en 9-timers tur til fjells tenkte jeg på at dette skulle ha en dypere mening som det var viktig å ta vare på....
Jeg har alltid vært en elsker av bøker, men aldri en virkelig dyp og analyserende leser.
Jeg går sikkert glipp av masse, - men gurimalla så mye glede jeg har i lesende stund.

Anonym sa...

Men jeg HAR faktisk lest bøkene, men så har jeg også alltid vært en bokorm. ;)

Unknown sa...

Hmmm.... tror nok at flere enn du tror leser disse bøkene. Sjekk utlånsstatistikken på Deichmanske eller et annet stort bibliotek. Bøkene kommer i stadig nye utgaver, blir kjøpt og lest, og i barneavdelingene finnes det ingen uleste eksemplarer. Verden er full av barn i alle aldre som har hatt glede av Astrid Lindgrens ord og all staffasjen er irriterende, men vil stort sett ikke komme i veien for grunnstoffet i forfatterskapet. Det overlever i evighetenes evighet:-)

elis lesebabbel sa...

Folkens! Dere får bære over med min noe tabloide skrivemåte men jeg mener nå likevel at jeg er inne på noe selv om jeg skriver i litt store bokstaver:-)Undre : jepp : jeg tenkte også litt på Prøysen.

Flopsy sa...

Astrid var en bra dame det, så det er synd at mye av det hun sto for har forsvunnet i "støyen", som du så treffende sier.

Bøkene hennes var jo til dels kontroversielle i sin tid også, og dette er en dimensjon ved dem som er helt glemt idag. Idag leses de nok mest som ren underholdning.

elis lesebabbel sa...

Bare så det er sagt. Det er blitt laget flere gode filmer basert på Astrid Lindgrens bøker. Men boka er nå (som regel) best!)

Hører du mirromurr :-)