Og så har man vært på barne- og ungdomslitteraturkonferanse igjen. Like før man holdt på å gå inn i en dyp depresjon fordi det var hele tre år siden forrige og ingenting tydet på at det skulle bli flere konferanser i Stavanger slår jammenmeg bergenserne til! Og da kan i hvert fall vi statsansatte fluksens hive oss over påmeldingsskjemaet og bestille flybilletter på SAS.no og bare glede oss. Verre er det jo med mange av våre kolleger i den kommunale sektoren, og hvis de er så heldige å i det hele tatt få komme gjennom nåløyet er det jo ikke en gang sikkert at de kan få være med på hele konferansen! Asså hør her: her leser folk på sin fritid barne- og ungdomsbøker opp og i mente for å drive med litteraturformidling for de søte små, og så skal man ikke en gang få komme seg på en skarve barne- og ungdomsbokkonferanse når det endelig blir arrangert noen!
Men fortvil ikke kjære søstre og brødre i lauget: tro det eller ei så har også rogalendingene våknet fra dvalen og bebudet at det blir konferanse igjen i Stavanger om temmelig nøyaktig ett år! Så: bedre lykke neste gang. Kanskje en gang før du går av med pensjon er det din tur! Jeg skal ikke her og nå spekulere i om det i et lite land som Norge, og tatt i betraktning hvor relativt smalt barne- og ungdomslitteraturfaget er og kommuneøkonomien er jo allerede nevnt etc etc ER så smart med ÅRLIGE konferanser, men kanskje annethvert år og vekselvis Rogaland og Bergen kunne ha vært en god modell.
Mens konferansene i Stavanger har vært nordiske ( med noen ganger enkelte utenomnordiske innslag) var
Se og Les heilnorsk.
Som vanlig kommer her noen korte glimt fra konferansen, highlightsene kan man kanskje si (sett fra min synsvinkel, men akkurat det sier seg vel selv).
Vi kunne jo heller ikke denne gangen unngå en gubbe... unnskyld ... en kjerringåpning, for anledningen ved ordfører Trude Drevland (H), og alle som har fulgt litte grann med på denne bloggen veit jo hva jeg mener om ordføreråpninger, men Drevland tok forsamlingen ( inkludert undertegnede) med storm. Hun ironiserte over bergenspatriotismen ( så er hun da også nordlending) og snakket så varmt om konferansens innhold og viktigheten av litteratur for barn, at man nesten kunne tro at hun mente det. Det trekker jo heller ikke ned at dama har gått
sterkt ut mot sitt eget parti og reservasjonsretten.
|
Trude Drevland på talerstolen. Siden vi kom akkurat like før konferansestart ble fotografen sittende helt bak i salen, så da ble det som det ble. |
Så er det Bjørn Sortland og Marit Eikemos tur til å fortelle den lydhøre forsamlingen om sin barndoms lesning. Ingen hadde vokst opp i spesielt velutstyrte hjem hva bokhyller angår, og dermed ble det nok en gang bevist at oppvekst blant bøker ikke er nødvendig verken for å bli gode lesere eller forfattere.
Programmet hadde mange høydepunkter, jeg var faktisk ikke misfornøyd med et eneste innslag, og at Boel Christensen Scheels foredrag om barnelitteratur og samtidskunst gikk fullstendig over hodet på undertegnede kan jo strengt tatt ikke hun bebreides for. (Om jeg kan bruke som unnskyldning at jeg måtte stå opp før fanden fikk på sine sko er vel heller tvilsomt.)
Da fikk jeg atskillig mer ut av Hilde Kramers innlegg "Bildebokpoetikk - illustratørens blikk, panikk og metodikk", med spesiell vekt på boka Oi-oi! med handling fra favelaen i Brasil, som hun har laget i samarbeid med Bjørn Sortland. En fin seanse!
Kåre Kverndokken snakket ( som det forhåpentlig framgår av fotografiet) engasjert om gutters lesehistorier. At han gikk hardt ut mot skolens leseaksjoner som vektlegger kvantitet ( antall leste bøker) foran det kvalitative var jo manna for mine ører. Det BURDE være unødvendig å si, men at lærere ikke kan skape en lesemotivasjon som ikke allerede er tilstede hos ungene kan tydeligvis ikke gjentas nok.
Dag to åpnet med en fin og meditativ seanse med Stian Hole og Synne Lea som har laget billedboka Nattevakt sammen. Å la publikum få ta del i mailkorrespondansen de hadde i forbindelse med samarbeidet om boka var en glimrende idé!
Et annet høydepunkt ble Atle Knutsen som fortalte om hvordan det var å
lage TV-serien basert på boka på Vaffelhjarte av Maria Parr. Man kan
vel trygt si at intet øye var tørt.
|
Regissør og forfatterinnen herself. |
Og her et foto av møtet mellom forfatteren Alf Kjetil Walgermo og to av hans oversettere, hvorav den ene har oversatt Mitt bankande hjarte til fransk og den andre til tysk. (Som det skulle framgå av de siste bildene klarte bloggeren etter hvert å kapre seg en bedre plass i salen.)
Vi kan jo også ta med et fotografi av den franske oversetteren som leser sin egen oversettelse ( ja hvems ellers liksom). Legg merke til hvordan forfatteren selv følger andektig med.
Konferansens siste dag var viet fagboka for barn. Flere la vekt på den muligheten barneboka gir forfatteren til å til å leke seg med faget.
|
Den produktive forfatteren Bjørn Arild Ersland, som blant annet har skrevet den sjarmerende boka om Kjell Otto og fyret. Han fremhevet blant annet den triste ( og omdebatterte) boka Det første barnet på månen, som han mente var en vesentlig del av forfatterskapet. |
Et annet høydepunkt var Bjørn Ousland som snakket om å illustrere fagbøker. (Som vel de fleste vet har han blant annet illustrert Jon Ewos bøker. ) Han fortalte blant annet om hvor krevende det er å illustrere faktabøker med krav om at alt må være mest mulig korrekt. Unødvendig å si for dem som kjenner illustrasjonene hans, men å få inn litt humor i bildene er også noe han legger vekt på.
Og ellers?
- Som seg hør og bør på slike konferanser må deltakerne lide valgets kvaler mellom de parallelle innslagene, men slik er det jo alltid. Det ser derimot ut som at tida med endeløs løping og søking etter møterom er forbi. Med 15 minutters pause mellom hvert innslag ble stressfaktoren betydelig redusert.
- De lengste innslagene var på 45 minutter men som regel varte programinnslagene i 30. Det kan være i korteste laget. Når aktørene endelig er kommet i gang og det begynner å svinge er hele greia slutt, liksom.
- Men lengre programinnslag vil jo da gå utover antall programposter, i hvert fall når programmet ikke starter før kl 09.30. Og det er jo greit å ta høyde for alle som reiser grytidlig med fly fra Oslo i stedet for å belaste budsjettet med enda en hotellovernatting ( slik som undertegnede pliktskyldig som hun er), men hver dag?
- KUNNE man holdt på en time til? Eller fryktet arrangørene at deltakernes iver etter å kaste seg ut i bylivets gleder da ville ta overhånd, og ødelegge konsentrasjonen?
- Er debatt og spørsmål fra salen helt ute?
- Det var ellers en glimrende idé å ha den sosiale festaftenen på Bergen Offentlige Bibliotek. Dessverre glemte jeg å ta bilder, men tapasen var god, biblioteket var flott og programmet prima. Og rødvinen var billig. Atmosfæren var uformell, vi slapp unna den sedvanlige stolleken med påfølgende lange og trøttende bordsettinger.
Og det kulinariske?
Ingenting å klage på. Glemte å fotografere godsakene, men pausebufeen hadde alt. Sunn frukt, andre sunne godsaker og flust med de helt usunne. Mmmm...
|
Unge NLB som tester Bergenske skillingsboller. Fotograf: Anne-Kristin Lande |
Og et av de få
konferansehotell som tilbyr BÅDE bacon og speilegg til frokost. Det pleier å borge for god kvalitet for resten av frokosten også. Kanskje like greit at konferansen var over kl 13.30 tredje dag. (Riktig nok med påfølgende lunsj) .
Og alle var der, da bortsett fra de tidligere nevnte ulykksalige som ikke fikk lov til å reise på konferanse denne gangen heller.
|
Forsøstringsselfie med intet mindre enn fire deltakare ( og gjett hvem som er fotografen) mellom Unge NLB og representanter fra Unge Deichman. (Helle Thorning-Schmidt kan bare gå og legge seg!) Kan jo legge til at det er et helvete å fotografere fire damer helt til alle blir fornøyd. |
|
2 mannsselfie sammen med vår alles Thomas Brevik. |
Men nå får det holde med selvopptatte selfies.
|
Portrett av en av landets få barne- og ungdomslitteraturbloggere, Synne, som endelig også kom seg på barne- og ungdomslitteraturkonferanse. (Hadde forundra meg om det ikke kommer en reportasje på hennes blogg også!) |
|
Denne glade gjengen har derimot klippekort på konferanser, fra venstre rådgiver på Skedsmo bibliotek, og to representanter fra Buskerud. Kan legge til at de gjorde det skarpt på qvisen på Litteraturhuset i Bergen, og slo biblioteklag både fra Akershus og ett sted til som jeg ærlig talt ikke husker. |
|
Og for at ikke Anne-Kristin skal føle seg tilsidesatt bør jeg vel ta med det eneste bildet jeg tok av henne på konferansen. ( Selfie eller ikke.) Helt til venstre nok en gang et bilde av den eminente illustratøren Bjørn Ousland. | |
|
|
|
|
Kanskje jeg også SKULLE ta med et myldrebilde så kan jo en hver lete etter eventuelle kjente!(Klikk på bildet så blir det større!) |
Til slutt et fotografi av programkommiteen som mottok en mer enn velfortjent applaus. Helt til høyre The Leader of the Pack og biblioteksjef, vår alles Leikny Haga Indergaard. Uten henne hadde denne barne- og ungdomslitteraturkonferansen neppe blitt noe av. Hun var også med på å dra i gang den første i Stavanger en gang i en stadig fjernere fortid. Takk og takk alle som en!
Og så sees vi altså i Stavanger til neste år, dessverre i noens tilfeller under forutsetning at kommuneøkonomien tillater det. Eller la oss heller si: hvis sjefen din skjønner at du fortjener det.
EDIT 11 februar: og så har endelig Synne også
fått somla seg til skrive et blogginnlegg!