tirsdag, juni 15, 2010

Ut og tagge bloggere

Da jeg var på barnebokinstituttet for å fotografere noen utgaver av Babar til denne bloggposten viste Trine meg SIN yndlingsbok fra da hun var barn, nemlig Guds gjøgler av den italienske billedbokkunstneren Tomie DePaola (Bokklubben 1981). Og det er virkelig en god bok! Trine er ca 30 år yngre enn meg. (En påminnelse om hvor gammel man begynner å bli – etter en bibliotekarkarriere på over 30 år – er når yngre bibliotekarer forteller hva de leste som barn.) Vi kikket også på I Morgentåkedalen av Jan Deberitz. (Illustrasjoner av Ronald Jakobsen, ifølge Deichman ser det ut som at dette er DEN boka han har illustrert.) (Fabritius 1981) Og denne var virkelig en slager da jeg jobbet på Deichman ! Første gangen I Morgentåkedalen kom ut så vi ikke helt storheten i denne boka da den ble vurdert på barnebokmøtet, men det er tydeligvis noe ved disse bildene som fascinerte unga. Så vidt jeg husker ble boka brukt i barne-TV og da kunne vi virkelig angre på at vi ikke kjøpe flere eksemplarer. (Heldigvis kom boka seinere ut i et nytt opplag! Bokklubben 1983 og Damm i 2007. Vi var redda! )

Jeg husker også unge amerikanske fedre – ja, alltid FEDRE!- som kom for å låne bøker av Dr Seuss (Deichman har ganske mange av de amerikanske utgavene, kjøpt av våre nå avdøde forgjengere, måtte de hvile i fred hele gjengen med Rikka Deinboll i spissen.) Og så var det jo de unga gutta med stjerner i øya som kom for å låne Serafin og Plym- bøkene av franskmannen Philippe Fix. Også de heldigvis kommet i nye utgaver. Her kunne jeg jo sitte og ramse opp eksempel på eksempel, men ett sted bør jeg vel slutte. (Ellers får vi håpe at Feen smørkrem nå har fått endelig hvile i Deichmans magasin.)

Det første biblioteket JEG husker var Lillehammer bibliotek helt i begynnelsen av 60 – åra. Da var utvalget av billedbøker temmelig beskjedent. En bok jeg husker svært godt var Den røde ballongen av Albert Lamorisse. (Gyldendal 1961) Med fotografier fra et nå svunnet Paris. En fantastisk bok som dessverre ble gitt ut på nytt i 2000 med en særdeles forringet kvalitet. Jeg mener det er Harald Nordberg som har sagt at når vi kan sende menn til månen burde man være i stand til å gjengi bilder på en skikkelig måte. Og - etter å ha tilbrakt litt tid i magasinene i barneavdelinga på Deichman i forbindelse med utstillinger og jeg veit ikke hva – slår det meg at kvaliteten på billedbøker fra ”føritida”– altså flere tiår før den første månelandinga - er påfallende bedre enn mange av nåtidas. (Ett eksempel på dette i bloggposten om Babar.)

Litt tilbake til overskriften, ut å tagge bloggere. Kjære lesere ; jeg er bare blitt SÅ nysgjerrig på andres billedbokfavoritter, ikke som voksne lesere men fra deres egen barndom.

Mine favoritter – fra en barndom da det ikke akkurat flomma over med billedbøker, før den fantastiske innkjøpsordninga vi har her i Norge som vi absolutt ikke skal ta som en selvfølge – var altså:
Og last but not least:
Og nei, dere trenger VIRKELIG ikke å legge så mye jobb i det som jeg har gjort, bare ramse opp minst tre billedbøker som gjorde inntrykk på dere da dere var barn. ER det for mye forlangt!

Jeg tagger ..... ja hvem pokker SKAL jeg tagge da, tenk om noen synes jeg trenger meg på, tenk om noen bli sure på meg fordi de ikke blir tagga, tenk om ... ja skitt au; Jeg tagger de fleste fra blogglista mi! Hallo Tanz og Thomas som begge hadde ambisjoner om å blogge hver dag i juni(!), Sånn går no dagan husker sikkert også noen favoritter, hva med deg Hans Petter, Tonita, min kjære kollega Wenche Bandida, Lesehesten Synne, Elin fra en annen verden, HildeSol, Knirk, Solgunn, hva slags mørke billedbøker likte Mari i barndommen (eller leste hun bare krim og SF allerede den gangen) og J.B; hva slags billedbøker leste franske barn i 70 – åra?

Fra de unges forbund:
Matry... øhhh Ida, Ferdinand (på tide med en oppdatering snart, kanskje) og Kasiopeiia!

Og sist men ikke minst Mrs Ord og Bilde herselv: Bente!

De av mine lesere som ikke har egen blogg men likevel skulle brenne etter å ”gå i barndommen” er selvfølgelig hjeeertelig velkommen i kommentarfeltet! Og selvfølgelig bloggere om ikke står på noen av de høyst vilkårlige blogglistene mine.

Fyyyyy søren altså, nå er jeg SKIKKELIG spent!

PS: Jeg tipper allerede nå at i hvert fall... eller glem det, jeg tipper ingen ting!

PS 2: hvis dere bare visste hvor mye jobb det har vært med denne bloggposten!

35 kommentarer:

Ida sa...

Tar gjerne utfordringa, problemet er berre at eg ikkje anar kva bøkene eg tenker på heiter. Ser berre for med illustrasjonane. Så må nok litt heftig googling til før eg klarar å komme på titlar :P

elis lesebabbel sa...

He he! Hvis du ikke kommer på det så bare skriv alle referanser du kommer på. Det er sikkert noen del gamle "lesetanter" i forsamlinga som gjerne tar utfordringen!

Ida sa...

Får berre prøve lesetantene trur eg. Litt håplaus å søke etter noko som du berre ser for deg og ikkje har ord for.

Bok 1:
Handlinga foregår i ei blokk. Hovudpersonen(ane?) går på besøk til dei ulike beboerane. Er nokon spennede naboar med andre kulturar/rar mat?, ei dame som strikkar. Illustrasjonane lignar litt på Iben Sandemose trur eg. Og personane er eg ganske sikker på har gensrar med skulderpute. Så er det ein katt der, og vaflar. Forsida har brunlege fargar.

Høres litt håplaus å finne ut av og dei andre bøkene har eg like fantastiske beskrivninga av. Så eg trur eg berre prøve ei bok først å ser om nokon forstå kva eg meinar. ;) og eg skal liksom bli bibliotkar å kunne huske alle mulige boktitlar :P

Synne sa...

Var i magasinet i går og prøvde å kaste noen bøker... da kom det fram noen søte godbiter! Mer kommer i bloggen min snart:)

Unknown sa...

Du tok meg i andre avsnitt. Jeg var en av gutta med stjerner i øynene når Serafin og Plym-bøkene dukket opp i barneavdelingen. (hipp hurra for at de er tilbake i trykk!) Ellers var jeg svært opptatt av Barbar. Mye fransk litteratur i min barndom altså. Ellers var det svensk for alle penga! Gunnell Linde sin bok "Den hemmelige klubben og hønsehusflåten" var den morsomste og flotteste boka jeg viste om:-) Det blir nok blogging av dette også når skrivesperren gir seg.

Tonita sa...

Elsa Beskow - og det daterer meg, Babar - de bildene sitter i.
Om jeg får revet meg ut av min tidlige sommerferiemodus kan jeg kanskje skrive noe ...

elis lesebabbel sa...

Ida! Det er nok jakten på de skjulte vaffelhjertene av Jan Kjærstad! Illustrert av Vivian Zahl Olsen. Men nå ser jeg at den er kommet ut på nytt med nye illustrasjoner. Av Jill Moursund. Hva POKKER var gæernt med Vivian Zahl Olsen!

elis lesebabbel sa...

Thomas, Synne og Tonita! Gleder meg! Gleder meg!

Ida sa...

Ja, kom over den boka der eg også, men vart litt forvirra av nyutgivninga. Så da er det sikkert den ;)

Har klart å snuse opp ei av bøkene eg automatisk tenkte på, så da er det berre ei att som eg kom på i farta. Den handlar da om ei jente som er på besøk med besteforeldra sine om sumaren. Bestefaren får ikkje lov til å stupe ut i sjøen sidan han kan slå hause i havbåtten, trur til og med bestemora hell han fast i badebuksa. er litt andre skader som skjer som sykkelvelt (?), så eg trur moralen i boka er kva ein skal gjer når folk skadar seg. Ringer det noko bjelle?

elis lesebabbel sa...

Fiske fisk sa Marius av Inger og lasse Sandberg? (Aschehoug 1992?) Kan det ha vært en gutt?

Au det gjør vondt av Hans Peterson? Her skader man seg i vilden sky!

Bente Bing sa...

Min første bildebok, huff ja, det var antakelig Prinsesse Dag-Gry av Walt Disney oversatt av Alf Prøysen. Broderen og jeg hadde fått hver vår bok i en eller annen anledning og jeg fikk altså denne sløye prinsesseboka! Broderen derimot fikk Fridolin av Ging! Jeg husker ennå hvor sur/misunnelig og skrikete jeg var fordi han fikk en bok jeg likte mens jeg måtte være "glad" for den jeg fikk. Jeg har en grusom følelse at jeg hylte meg til boka, men det er sikkert oppdiktet, håper jeg. Disse bøken var i serien Tidens gullbøker, funnet igjen gjennom NBIs katalog! Ellers kan jeg ikke si at det dukker opp bildebøker som jeg husker på grunn av bildene. Det var like gjerne omstendighetene rundt boka som gjør at jeg husker dem - skikkelig dramaqueen - kan jeg ikke være i sentrum så kan det være det samme!!!

Tonita sa...

Det er altså ferietid, - og hodet har nåtidslitteratur som nærprioritet, - ferien i seg selv er nærværende, og det er meeeeget vanskelig å huske noe som helst - men jeg forsøker:
http://tonemorsblablabla.blogspot.com/2010/06/midt-i-ferien-og-sa-blir-man-tagget.html

(Jeg har visst hvordan jeg skal kunne legge inn en skikkelig lenke i en kommentar - men det husker jeg heller ikke lengre)

Ida sa...

Det er Au det gjør vondt som er den eg tente på! Supert. Jøss, er ikkje akkurat så veldig bra bokbeskrivelsar eg har gitt deg, og du finn det.

Bente Bing sa...

Nå har jeg blogget om saken
http://bentebing.wordpress.com/2010/06/15/nar-eli-tagger-bloggere-jajajajajaja/
- men dette er jo egentlig et stort tema, sikkert verdt noen flere tanker... skal tenke på det ja. Morsomt tiltak, Eli!

Eva sa...

Morsom utfordring Eli!

Dette trur eg kjem til å ta nokre dagar, ikkje minst fordi eg må konsultere mammo som forhåpentlegvis hugsar litt meir av kva for biletbøker eg likte då eg var liten.

Blogge-kvar-dag-prosjektet har førebels gått bra, så får vi sjå på fortsetjinga ;-)

elis lesebabbel sa...

Takk for overveldende respons! Gleder meg til å lese blogginnleggene deres i dag! Men må (dessverre) jobbe litt også. Ida: vi bibliotekarer kan ble helt DESPERATE når vi får slike referanser! Så da går huet som en trykkoker! Men akkurat disse var jo rimelig planke, da!

HPL sa...

Øøøøøhhhh, billedbøker? Hadde en mor som leste Anne Cath Vestly og etter hvert Asterix for oss gutta. Teller Asterix som billedbok?
Den første billedboka jeg husker er vel den om de tre røverne, som jeg likte. Men jeg var aldri noen stor billedbokleser/seer.
Så derfor blir det nok ikke noe blogginnlegg om dette.
Sorry!

elis lesebabbel sa...

HPL! Neiemenisvarteheitesvingendeogsåda!
De tre røverne er jo ellers en ganske genial billedbok som er kommet ut på nytt i hvert fall en gang. (Gidder ikke å sjekke)

Anonym sa...

Morsom utfordring Eli. Jeg skal ta den på alvor, men da må jeg tenke (og det er utfordrende og tidkrevende). Resultatet blir en bloggpost i bloggen min. Snart. Må snakke med moren min først. Mimre litt.

HPL sa...

OK, det ble noen ord på bloggen ...

Tonita sa...

Apropos hvilke billedbøker franske barn leste i 70-ra, - så mener jeg min svigersønn (f.1970) har nevnt Serafin Plym-bøkene, - skal spørre mer.

Men Eli, - hva synes du om å gi krimboka Øyne blå som sommer-leselekse til 13 år gamle fransk-norske barn, - for at de skal få øynene opp for virkeligheten? I flg forlaget er det en voksen krimbok, - selv om en 14-åring er hovedperson.
Jeg har spurt HPL også - og hører gjerne hva andre mener.

(Jeg kan vel si at to av de som fikk leksen ba om å slippe å lese boken da de hadde lest litt i den - og det er ikke egne barnebarn det handler om).

elis lesebabbel sa...

Tonita, Bente, Ida, Hans Petter og Synne. Flere kommentarer på deres respektive bloggposter. (Nei dette var gøy! Tenk at jeg skulle få så mye respons og etter hva jeg skjønner er det mer underveis)

Tonita : å legge inn en lenke i en kommentar : jeg har gitt opp. Det blir BARE krøll! Noen ganger jukser jeg; oppretter en ny bloggpost, skriver og linker, klikker så på den derre html-greia kpoierer og legger inn i kommentarfeltet. Eg jukser litt med andre ord. (Og så sletter jeg blogginnlegget etterpå hvis det automatisk er lagret og det er det jo som regel!)

Øyne blå for 13 - åringer. Har ikke lest boka, kjenner ikke 13-åringene så det kan jeg ikke uttale meg om.

Tonita sa...

Fint at du svarer.

Håper noen andre av dine lesere kan ha meninger om Øyne blå og 13-åringer.

Selv ferierer jeg på harde livet, skal nå steke en liten tunfiskbit (er litt redd for at det ikke egentlig er comme il faut lenger), smøre den inn med sennet, strø revet parmesan på, - ha grønne bønner og selleripuré til. Ikke en potet i sikte, - men nok rosévin, - og Middelhavet.
Jobb, sommerstudenter, veiledning, vakter? Nei det tenker jeg ikke på før om 12 dager.

elis lesebabbel sa...

Hæ! Skal man ikke kunne spise TUNFISK en gang heller nå, da!

Apropos sånne linker igjen:kommentarfeltet i wordpressbloggene er innrettet slik at hvis du limer inn en link kommer websida automatisk opp når du klikker på den. Altså du slipper copy og paste som vi bloggspotbloggere må gjøre. Hvis du da ikke greier å lage en link. (Litt klossete sagt)

Elin sa...

Utfordring tatt! Og, ja, jeg brukte masse tid på dette innlegget. Må dog innrømme at det var GØY GØY GØY!

Jill sa...

"Men nå ser jeg at den er kommet ut på nytt med nye illustrasjoner. Av Jill Moursund. Hva POKKER var gæernt med Vivian Zahl Olsen!"

Hehe, vet jammen ikke om jeg skal beklage at jeg har illustrert den boka :-)

Det er jo ganske lenge siden, da, 2005 og på oppdrag fra forlaget. De ville ha noe nåtidig og helt annerledes enn den første versjonen, det er en lettlesebok (Lesehesten, og derfor ikke gjennomillustrert) og beregnet på nåtidens barn som nettopp har lært å lese. Da blir det annerledes enn 80-tallsversjonen.

Jill sa...

Og bare så det er sagt, tror ingen har ment at det er noe "gæert" med den første versjonen - versjonen fra 2005 er bare i et annet format beregnet på et annet publikum :-)

elis lesebabbel sa...

For all del ikke ta dette personlig Jill. Har ikke en gang sett utgaven med dine illustrasjoner. (Men har sett andre bøker som du har illustrert og synes de er riktig fine!) Dette var bare en sånn typisk sleiveuttalelse ala Elis lesebabbel. (Slår meg selv på munnen men jeg tror pokker ikke at det kommer til å hjelpe!)

Og - ja- det er haugevis med bøker som er illustrert flere ganger. Alice in wonderland for eksempel. H.C. Andersens eventyr ... ja mange andre eventyr for den delen. Akkurat som en og samme bok kan være oversatt - til det samme språket - flere ganger etc etc.

Har ingen innvendinger!

elis lesebabbel sa...

Elin: visste vel at jeg kunne regne med deg! Nå gleder jeg meg til å lese innlegget ditt!

Solgunn sa...

Jeg har også tenkt og tenkt og tenkt.....og kommer frem til at jeg leste Donald Duck......og Sølvpilen og Fantomet. Kommer ikke på noen billedbøker som skiller seg ut, får noen bilder hoppende inn i bakhodet av en bjørn som spiser honning (ha ha ha ha) - og at det sitter en bjørnefamilie rundt et bort og spiser honning, men altså - det er jo bare tull og fanteri. Det var tegneserier som var min store greie, og billedbøkene jeg husker, de er fra når min datter var liten. Sånn er det bare. Men det var fint å bli tagget, og jeg har virkelig prøvd!

mittsnitt sa...

Hei, falt tilfeldigvis innom her og likte denne posten godt. Barndommens yndlingsbøker er vel verdt å dvele ved. Jeg skrev en post om barnebokhylla mi for litt siden, som passer godt her (selv om jeg ikke ble tagget ;) : http://wp.me/pMA6w-3q

elis lesebabbel sa...

Solgunn: takk for helhjertet forsøk :-) Mittsnitt: flott blogginnlegg. (Som jeg vil anbefale alle å lese!)

Sigrid sa...

Da er det gjort! Ikke den enkleste utfordringen dette gitt... Men morsomt og mimre litt

Anonym sa...

"Donald går kjøkkenveien"! Utan tvil; lo så eg grein av denne... Riktignok dreit eg jo i bileta, men lagde mine eigne i hovudet, der teksten ikkje stod på eigne bein... Og faktisk, er det moglegvis difor eg lo slik av denne boka - for då mamma freista å lese ho i barnehagen, var det ingen som lo...
Og sidan du har fått brynt (og ikkje minst hevda) deg på bokminner utan tittel tidligare her i kommentarfeltet, må eg også berre prøve... Riktignok usikker på om dette dreiar seg om ei biletebok - håpar nesten ikkje det... Kva heiter boka om dei to brødrene, korav den eine er PSYKELIG opptatt av fisk, nærare bestewmt torsk. Til slutt BLIR han faktisk ein torsk, og mora går heilt bananas, dreg ut i båt, og freistar å fiske han opp...? Denne las vi i storefri i 1.klasse, men måtte etter kvart be læraren gi oss ei oppsummering istadenfor, ettersom det rett og slett blei for kvalmt!
-Marius-

elis lesebabbel sa...

He he! Akkurat den var jo elementær, da! Det er Eg er med deg, Kim av Torvald Sund. (Definitivt ingen billedbok).
Den kom ut første gang i 1983 og så kom den forsyne meg ut en gang til - 1989! Litt av en bok å lese høyt i 1 klasse!

Egentlig handlet boka om mobbing hvis jeg ikke husker feil. Typisk pensumliste-bok. Men- for barn????