- Belinda, som har en alvorlig hjertefeil,
- Faren er forsker med medisin som spesialitet, og bruker metoder på grensa til SF og vel så det, dette mot morens vilje,
- som er temmelig far out, går rundt i vakre kjoler og lever nærmest i sin egen verden, og så har vi til slutt
- lillebroren og dennes mekaniske hund.
Da likte jeg jo bedre
Natt på Frognerbadet av Sverre Henmo.
Simon er 16 år, boka handler om vennskap og å høre til. Sentralt er også forholdet til Petra, ei jente som ikke er A4 akkurat og som kameratene ikke helt aksepterer. Sikkert ikke enkelt når man er 16. Det sosiale motet svikter, og litt klabb og babb oppstår. Simon har også opplevd en brann, noe som har satt av fysisk og psykiske spor. Det som naturlig nok gjorde mest inntrykk på meg var Simons ikke helt ukompliserte forhold til sin mor. Som gjør så godt hun kan. Det skal hun ha! Som vanlig av denne forfatteren : en relativt lettlest men ikke lettvint bok om å være ung. Problemet er at jo bare det at gutta ikke vil ha dette. Ungdom leser ikke ungdomsbøker og bla bla og hurramegrundt. Og der har jo vi et problem og en utfordring.
Steffen R.M. Sørum hevder at vi står ”i fare for å utdanne gutter til litterære tapere fordi bøkene de foretrekker å lese, nedprioriteres og glemmes”. Selv har han skrevet to lettlestbøker i år. Om bøker om Korsfarertida kan gjøre noe med gutters lesning aner ikke jeg, men stor litteratur er det nå ikke. Personene blir ganske nåtids i replikkene og språket blir veeeeldig flatt. Sikkert historisk korrekt men noe oppramsende. Da anbefaler jeg heller Sagaen om Sigurd (blogget om her) av Josefine Ottesen. Mer dramatikk og mer troverdige personskildringer. Innafor lettlestlesten.
Men nå skal jeg kose meg med den 5. boka om Kurt, og den får værsgo være morsom!
PS: Labelen Mulig barne- og ungdomsbokprisvinner gjelder selvfølgelig Sverre Henmos bok. Nå MÅ det snart være hans tur til å få prisen. Brageprisen, sier du??? Ærlig talt, den driter jeg i!
PS 2: Ja, det GÅR selvfølgelig an å sammenlikne Natt i Frognerbadet med Beatles av LSC men det BLIR jo litt søkt da. Selv om det å stupe fra 10 – meteren er et tema i denne boka også. Visste for resten ikke at det var SÅ mye kjør i Frognerbadet natterstid!
PS igjen
De bøkene som jeg planlegger å lese etter Kurt IV er disse:
- Iqbal Farooq og den svarte Pierrot av Manu Sareen. Som jeg har store forventninger til. Forfatteren var jo også med på dette seminaret og sjarmerte oss i senk alle som en. I hvert fall meg. Forventninger : store!
- Den gule flod eller Jimi Hendriksens kviser av Bjørn Ingvaldsen. Forventninger : tjaaa...
- Mikro Mini av Jon Ewo : forventninger : boka er i hvert fall ikke så tjukk som XXL. Kanskje han HAR fulgt mitt råd om å vise litt disiplin. (Neppe)
- Harry Houdinis Elefant av Lars Mæhle : forventninger : skuffet litt etter den gode debuten som var Keeperen til Tunisia, men kanskje han er på rett kjøl att. Ser ut til å være en fotballbok.
- Isdragen av Mikael Engström. Forventninger : store. Håper bare ikke oversetteren kødder det til siden det å oversette fra svensk til norsk har mange fallgruver.
- Historien om Despereaux av Kate DiCamillo. En historie om en liten mus som heller vil lese bøker enn å spise dem, en ulykkelig rotte og en tjenestejente med blomkålører og en prinsesse på et slott. Tjaaa....
"Steffen R.M. Sørum hevder at vi står ”i fare for å utdanne gutter til litterære tapere fordi bøkene de foretrekker å lese, nedprioriteres og glemmes”. "
SvarSlettJeg synes dette en av de mest frustrerende tankestrømmene i vår tid. "Stakars gutter, de leser så lite, nå må vi gi all oppmerksomhet til de som allerede har de fleste fordeler i samfunnet vårt"
Hva med å belønne de som er flinke lesere, dvs. jentene? Hva med å gjøre det så utrolig flott å lese at misunnelse får gutta til å kaste seg over det skrevne ord, eller om de ikke gjør det, la dem seile sin egen sjø. Noen må fortsatt tømme søppel og bemanne kassa på Rimi. Så kan jentene få fruktene og gleden av at de har lest, og liker å lese.
I første omgang foreslår jeg at alle som leser frivillig og uten masing, tilrettelegging og spesielle tiltak får premier i form av attraktive klær, stæsj, (og IKKE sånne døve Biblioteksentralenting som bibliotekene kjøper, nei, skikkelig tøft og moteriktig skal det være) kontantkort til mobil (med lydbokabonnement), gavekort på bokkilden (nå som de selger DRM-fri musikk og lydbøker), kule headsett fra Skullcandy og lignende. Gjerne med noen litterære tema innimellom.
DRIT I GUTTA, de klarer seg alltid likevel, derimot får jentene høre at det er ikke så viktig at de er flinke til å lese, det er gutta som må få oppmerksomhet. Snakk om urettferdig, jentediskriminerende og totalt dumt!
Takk og atter takk for dette innlegget Thomas!
SvarSlettDenne kommentaren hevet bloggposten atskillige hakk og vel sådet!
Herrlig! Herrlig!