Sider

torsdag, juni 02, 2011

Karolines hage... unnskyld have

Etter at vi hadde forlatt Prøysenland holdt fru Lande stø kurs mot neste reisemål og trass i at Fru Frisvold er den mest elendigste av kartlesere var vi plutselig på Aulestad. For de alldeles uvidende er Aulestad et dikterhjem. Der bodde Karoline sammen med sin mann, den kjente dikteren Bjørnstjerne Bjørnson. Hadde det ikke vært for henne hadde antakelig hele stedet gått ad helvedet hen, siden ”dikterhøvdingen” var en ganske impulsiv person med dårlig økonomikontroll. Stedet ble kjøpt som "oppussingsobjekt" i den grad det ordet ble brukt den gangen, og det var Karoline som ga stedet en nødvendig renovering, og for en renovering!
Her et fotografi. Som man kan se en myndig dame tross sin beskjedne høyde på 150 cm. Hun lot klippe håret kort, noe som var svært uvanlig for kvinner på denne tida.

Uansett hva slags forhold man ellers måtte ha til nasjonaldikteren! Stedet er virkelig et besøk verdt!

Her ser vi Fru Lande struttende av forventninger utenfor Dikterportalen ved riksveien. Denne portalens formål var litt uklart for de dannelsesreisende fruer siden det ikke var der man kjøpte inngangsbilletter men betjeningen var i hvert fall riktig trivelige.


Her stiger det fagre men verken furede eller værbitte dikterhjem frem over ... løvetannen. Legg merke til flaggstengene med flagg fra våre nærmeste naboland. Den særdeles engasjerte unge guiden kunne fortelle oss at Bjørnstjerne Bjørnson (heretter for enkelt skyld kalt BB, nasjonaldikter eller ei) var en gjestfri mann og at han alltid hadde til vane å heise flagget fra de enkelte gjesters hjemland. Hvis han hadde gjester fra flere nasjoner enn flaggstenger heiste han ... eller han gjorde det kanskje ikke selv, men pytt, la oss se stort på det - gjerne to flagg i den samme stanga.

Her går fru Lande målbevisst oppover den vakre bjørke.. nei unnskyld bjerkealléen. Vi får i hvert fall gjøre et lite forsøk på et litt mer konservativt sprog i anledning temaet!

Her fra verandaen som omkranser huset,

og her ser dere Fru Frisvold som gjør litt moro av den på ingen måte bekreftede myten at Karoline en gang før Bjørnson skulle ut og reise,  truet med å hoppe fra balkongen hvis Bjørnsom var utro på reisen, og da Bjørnson siden kom hjem roper han "hopp Karoline!". (Bildet er litt uskarpt, så enten har fotografen overvurdert kameraets evne til å fokusere eller hun har villet skåne leserne for Fru Frisvolds "furede og værbitte" rynker og dobbelhaker. ) Jeg regner med at ryktene er tull og tøys. Karoline var en særdeles selvstendig og driftig dame. Av alle som har hatt det litt morsomt med dette gjenstridige ryktet er studenter fra Høgskolen i Gjøvik.

Hvis dere ser riktig godt etter er de utskårede balkongplankene bare fake.

Den samme "fakede" malingen ser vi rundt vinduene, her et nærbilde. Et tips til enhver som vil gjøre noe med fasaden på sine egne hus.

Så litt hage... nei unnskyld... havebilder.

Her har fru Lande tatt seg en velfortjent hvilepause ved steinbordet omkranset av en fager lund.

Det er vanskelig å velge og vrake mellom alle bildene fra den vakre hagen... unnskyld igjen ... haven, men kanskje vi kan ta med dette av rosenhekken, foreløpig ikke i blomst.

Sin vane tro spurte Fru Frisvold aller ydmykest om hun fikk lov til å ta interiørbilder, fullt forberedt på et nei, men siden det bare var fire dannede som hadde møtt opp på omvisningen denne dagen ga den søte guiden grønt lys. Her har jeg valgt noen høydepunkter etter innfallsmetoden.

BB var glad i det moderne og selvfølgelig var det innlagt strøm. Her autentiske lysbrytere.


Og her en gammel sveivetelefon! Den moderne mobiltelefonen blir liksom litt stusselig i forhold!


Her et særdeles velbrodert pyntehåndkle fra Karolines hånd med motiv fra Eventyret om pannekaka

Her den kattebemalte peisen. Kattene er malt av den kjente franske kunstneren Théophile Steinlen!

Her en prøve på BBs meget spesielle håndskrift.

Her Karolines skrivebord. Her satt hun ikke bare for å renskrive sin manns uleselige manus, men det var hun som hadde ansvaret for økonomien, noe som måtte ha vært en stri jobb med alle BBs impulskjøp.

For eksempel kjøpte han - i følge guiden- 8(!) sittebadekar. Her ett av dem sett ovenifra. Det er ikke innlagt vann på Aulestad så det må ha vært en jobb å fylle og tømme det!


Og her kan vi jo sammenlikne med Ibsens badekar, som ser mer behagelig ut. (Bildet av en plakat på Ibsenmuseet hvor det er totalt fotoforbud i selve leiligheten.) Ibsen skal ha badet to ganger om dagen, og som det fremkommer av kranene, hadde denne store dikteren somikkefikknobelprisenmendetfikktilgjengjelbjørnsonogblablablaogblablabla men uansett hvordan det nu var med den saken, hadde byboeren Ibsen innlagt vann. Som alle veit var forholdet mellom de to store diktere litt av og på, men antakelig av andre grunner enn den ulike størrelsen på deres respektive badekar.


Her har vi BBs skrivebord, som det skulle fram... jeg mener fremgå ... en del større og mer prangende enn Karolines. OG - hold dere godt fast nå folkens... jeg mener ... nu godt folk: i lenestolen til høyre satt ingen mindre enn H. C. Andersen da han skrev Pigen med svovelstikkene!!!

Til slutt: jeg har – tro det eller ei – lest alle Bjørnsons bygderomaner og noen noveller og synes de var fremragende godt skrevet. Om de har så mye å si oss i dag er jeg derimot ikke så sikker på. Men akkurat dette essensielle spørsmålet tror jeg at jeg overlater til ungdommen å svare på!

Følg med i neste episode av fruerne Lande og Frisvolds dannelsesreise i Norges innlandsbygder. Det er flere dikterhjem som venter ... Gjett hvilket!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar