Sider

lørdag, oktober 10, 2009

Ikke gå inn i verkstedet, Louis!

I anledning Louis Braille-året er det kommet ut nok en bok eller mer presist en essay-samling om skriftspråket i sin alminnelighet og blindeskrift/ punktskrift/ braille (kjært navn har mange barn eller var det kanskje omvendt, men i Norge blir punkt(skrift) og blindeskrift brukt om hverandre) . Boka heter Bare røre, ikke se. Om Louis Braille, språk og skrift. og det er Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek som har tatt initiativ til utgivelsen. Av bidragsyterne er det flest seende men også et par punktskriftbrukere. Siden forlaget ikke har greid å ta med hvem som bidrar kan vi jo nevne noen her:
  • Otto Prytz (Leder av Offentlig utvalg for blindeskrift (OUB) som dessverre ikke har fått seg noen web-side ennå, kommer nok); ”Ikke ta universalnøkkelen fra oss”
  • Eivind Knudsen, som er Norges første blinde jurist, noe det absolutt står respekt av, dere kan jo tenke dere sjæl; ”For egen maskin”
  • Vår alles Syphilia Morgenstierne med ”Den skadelige skriftkulturen” , som vanlig med et litt skjevt blikk altså,
  • Lise Männikkö, som som kjent tidligere i år har skrevet en barnebok om Louis Braille skriver ”I lyset bak mørket” som rett og slett handler om Louis Brailles liv og kamp for punktskriften.
  • Men jeg tror jeg spesielt vil fremheve skriveleirforfatter Simon Strangers bidrag. Tittelen er ganske så tørr: ”Om Louis Braille og punktskriftens historie” , men den er skrevet med stor innlevelse, helt fra den skjebnesvangre dagen Lille Louis gikk inn i farens verksted og stakk seg i øyet med sylen
(Ikke gå inn i verkstedet, Louis!)

til bruken av blindeskrift i dag. Dette essayet er på bare seks og en halv side men noe av det mest rørende jeg kan huske å ha lest om Louis Braille og blindeskriften.
Litt morsomt er det også da Simon forteller om sin redsel da han for første gang fikk bind foran øynene og skulle bli ledsaget av sin medskriveleirforfatter Mikkel Bugge på NLB ett år før den andre skriveleiren for synshemmet ungdom. Vi hadde det første møtet med et MEGET kort ledsagerkurs ved undertegnede. (Ha ha, akkurat som om JEG har noe greie på ledsaging!)

Jeg vil også fremheve mine kollegaer Kari Rudjord og Mats Køber som har tatt initiativet til boka og jobbet som noen helter med redaktørarbeidet! Boka finnes i tre utgaver, i blindeskrift,lyd og en trykt utgave som er ”tilrettelagt for seende”.

Jeg vil anbefale alle å skaffe seg boka før opplaget rives vekk.

Ingen kommentarer: