Sider

torsdag, august 05, 2010

Og så er man blitt intervjuet i Aftenposten

Heldigvis kom jeg bare i papiravisa og ikke på nettet. Mens jeg var på ferie og venta på min røkte makrell med potetsalat og øl, ringte mobiltelefonen og jeg ble bedt om å uttale meg om rosa litteratur og kjønnsroller etc etc. (Litt pussig det der at barnelitteratur alltid er sommerferiestoff. Skal vi være glade til bare slikt stoff i det hele tatt kommer i avisa og TIL OG MED på forsida eller skal vi være sure for at det som regel er i ferietida når de fleste abonnentene er på sommerferie avisene viser interesse for barnelitteratur? Og når det først skrives om barnelitteratur; HADDE det vært for mye forlangt å ønske seg en litt annen vinkling enn det vi allerede veit eller er jeg til overmål gretten nå! )

Tilbake til det ulykksalige intervjuet: Litt sånn i ferieørska prøvde jeg å si noe glupt og resultatet ser dere her. (Takk til NBU som har vært så vennlige å legge ut hele teksten på sine nettsider slik at jeg slapp å skrive av selv! Bør kanskje legge til at parentesten er min egen) :
”En av Norges mest erfarne (ha ha) barne- og ungdomsbibliotekarer, Eli Frisvold, gjenkjenner beskrivelsen av bokhyllen.
- Det er overraskende mye rosa og lyseblått nå. Mye mer enn det var da jeg begynte som barne- og ungdomsbibliotekar for 30 år siden, sier Frisvold.
Hun er ikke i tvil om at barnebokmarkedet er langt mer kjønnsdelt nå enn for noen år tilbake.
- Serier presenteres som for enten jenter eller gutter, adresserer spesifikt kjønn, sier hun, og uten å ha noen formening om hvorfor. Men hun mener det er veldig viktig å finne ut av nettopp det.
Frivold presiserer dessuten at det også finnes hederlige unntak.
- Som bøkene til Maria Parr. Det er noe av bibliotekarenes ansvar å formidle den litteraturen. Og vi er absolutt bevisst dette ansvaret og den problematikken, sier Frisvold.”
(Jøss var det det jeg sa? )
I Aftenpostens papirutgave står det altså at jeg ”ikke har noen formeninger hvorfor” men at ”hun mener at det er veldig viktig å finne ut av nettopp det”. Temmelig pinlig når man samtidig blir presentert som ”en av Norges mest erfarne barne- og ungdomsbibliotekarer” men så var jeg vel kanskje litt uklar også da, men mener i hvert fall å huske at jeg sa noe om en pendel og kjønnsrollemønstre etc etc. (No hard feelings Sandra! Jeg kan skylde meg sjæl! Påminnelse til meg selv : aldri mer la meg smigre til å intervjues på telefon i sommerferieørska! )

Årsaken kan vel enklest formuleres slik:
  • Som alle veit : i løpet av de siste 30 åra har den politiske pendelen svinget mot høyre.
  • Kjønnsrollemønstrene er blitt stadig mer tradisjonelle.
  • Den rosa dritten selger mens kvalitetslitteraturen ikke gjør det.
  • Kort sagt; det er penga som rår!
  • Kan kanskje legge til : Lenge leve innkjøpsordningen!

2 kommentarer:

  1. Du er på nettet også -her ;)

    Forøvrig var min første tanke da jeg så at Atenposten hadde narmelitteratur på fordien "Jepp -det er fortsatt agurktid...". Men man får vel tenke at all oppmerksomhet er god oppmerksomhet...

    SvarSlett
  2. Ja fankern og! Da har jeg lest uhyggelig unøyaktig - eller kanskje rettere sagt fortrengt! Ellers bør vi slutte å være så sinnssykt happy hver gang barne- og ungdomslitteratur blir omtalt i pressa - uansett nivå på artikkelen.

    SvarSlett