”Vi fire jentene kan aldri møtes i virkeligheten. Vi må aldri bli slike venninner som skravler om popstjerner og kjærester, sladrer som vennen og baksnakker foreldrene våre. For vi, vi lever i en fiktiv verden som er så uendelig mye bedre enn den hverdagslige dritten utenfor”. S 189. (Oversetter :Yngve Johan Larsen. )Kan kanskje ta med at forfatteren også trekker inn denne filosofen. Til ære for forfatteren : på japansk her.
Boka er oversatt fra japansk av Yngve Johan Larsen. Dette er den første ungdomsboka jeg har lest av en japanske forfatter og man kan trygt si at ... eller rettere sagt ut fra denne ene boka kan det være grunn til å anta at japanske forfattere har et helt eget uttrykk. Det er bare å håpe på flere oversettelser av ungdomsbøker fra Japan, foreløpig finnes vel bare denne og Battle Royale av Koushun Takami. (Som Deichman litt pinglete har satt i voksenavdelinga.) Også den oversatt av samme oversetter, neppe mange oversettere her til lands som kjenner dette språket.
Da følger jo boka Tre venninner. Søsterskapet spirer av Ann Brashares mer kjente spor. (Originaltittel : 3 Willows, litt overtydelig norsk tittel altså) Hvis ”feelgooden” mangler i Ishizaki s bok finner vi desto mer i denne boka som er starten på en ny serie av forfatteren bak for den gørrpopulære serien om de fire ”jeansjentene”.
Hovedpersonene i denne boka er tre fjorten år gamle jenter som er i ferd med å gli fra hverandre men som i løpet av en sommer finner sammen igjen. Som i ”jeansserien” følger vi hver av jentene etter kryssklippmetoden. Boka inneholder kjente ingredienser fra dagens ”ungpikebøker”:
- Kjærlighet og forelskelse
- Vennskap, svik og forsoning
- Drømmen om å bli modell
- Alkoholiserte mødre
- Skilsmisser
- Familie
- Å være med i gjengen og å bli akseptert
- Å tøye egne grenser og dermed oppnå selvfølelse
- Osv
- Etc
- Dessuten får vi også noen glimt av de legendariske ”jeansjentene” .
Forlaget har satt en nedre aldersgrense på 12 år på begge disse bøkene, mens den øvre er henholdsvis 18 og 16. Jeg ville nok tro at 12-åringene skal være særdeles modne for å få med seg alt i Ishizakis bok.
4 kommentarer:
Har også lest Kjedebrev: http://marismorkehjorne.blogspot.com/2009/06/kjedebrev.html
Er vi egentlig enige, eller..? :-)
-Mari
Ja det tror jeg Mari. Jeg begynte jo som vanlig å sk umme litt men er i stor grad enig!Bortsett fra at slutten er "totalt idiotisk og moralistisk".
Den där kedjebrevsboken låter intressant. Verkar som om den tar upp lite av samma saker som en del manga jag har läst.
Jag läste nyligen en bok som jag tänkte att du kanske kunde vara intresserad av. Huvudpersonen är blind. Inte en ungdomsbok dock. Den heter "Star Gazing" är skriven av Linda Gillard.
Hei Marika!
Ja det skal du se! Manga er en sjanger jeg veit svært lite om! Og takk for tipset!
Legg inn en kommentar