Sider

søndag, mars 16, 2008

Ingen upris

På tide å uttale seg om Uprisen (Foreningen les!)
Av alle bøker som kom ut i 2007 har juryen altså valgt disse før ungdommen slipper til for å velge den beste.
  • Endre Lund Eriksen: Pitbull-Terje blir ond. Aschehoug
  • Marvin Halleraker: Høyt over husene. Mangschou
  • Rønnaug Kleiva: Andre sida av Paris. Samlaget (Blogget om her)
  • Stein Erik Lunde: Et dårlig år. Gyldendal (Blogget om her)
  • Øystein Runde og Geir Moen: De fire store. Gyldendal
Hvem som har plukka ut disse bøkene har jeg ikke klart å finne fram til (har muligens ikke lett godt nok, sikkert en grepa gjeng) men det er altså voksne som jobber med litteratur. Bibliotekarer og andre kompetente personer.

Det er tre romaner, en tegneserie og en billedbok på lista. Jeg har alltid hatt vanskelig for å skjønne hvordan man kan sette opp en billedbok eller en tegneserie opp mot en roman i forbindelse med premieringer. Det er da også bare i forbindelse med barne- og ungdomslitteratur man ser dette underlige fenomenet.

Pitbullterje henvender seg til de yngste ungdommene mens ”Et dårlig år” er en bok mer for ”nestenvoksen” ungdom. Og Kleivas bok til de midtimellom?

Men herregud – hvordan skal man egentlig gjøre dette?
Tipper hvert jurymedlem ( altså voksenjuryen) fant seg en bok hver. Og så hadde de vel en fått beskjed om å finne en tegneserie og en billedbok? Og så måtte det jo være en nynorskroman. Men ikke flere enn en? Dumt i tilfelle for Samlaget hadde mye bra i fjor. Eller trakk de lodd? Og etterpå gikk de på litteraturhuset eller kanskje de på det tidspunktet var så møkka lei alt som hette litteratur at de gikk på Lorry i stedet, eller kanskje gikk de på Lorry først og uuups så ble det litt flere halvlitere enn planlagt og så for å bli ferdige rota de bare fram noen titler fritt etter hukommelsen. Og våkna dagen etterpå med skikkelig kuppelhue og bondeanger men da var det for seint fordi fristen hadde gått ut? Nei da jeg bare tulla nå altså (nå får jeg gi meg med den derre fyllehumoren) men de kunne jo også ha valgt DISSE bøkene fra 2007-årgangen:
  • Bittet av Hilde Hagerup
  • Zoomarferien av Arnfinn Kolerud (Nei den er kanskje litt smal?)
  • For slem til å være snill av Charlotte Glaser Munch (For jentete den, kanskje)
  • Happy av Linn T Sunne (Oj, den var jo nynorsk den ja, og det får være grenser og da, og dessuten har den jo allerede fått en pris)
  • Svarte sjeler av Finn Øglænd (Litt vel svart, den kanskje!)
Men det gjorde de altså ikke.

Som den gambler jeg er burde jeg jo ha gjettet på hvilken bok som vinner men har ærlig talt IKKE peiling så uberegnelig ungdommen er nå for tida. Så jeg gir opp her og nå. Men de som ikke klarer å holde ut til den store dagen på Litteraturfestivalen på Lillehammer kan følge med på denne bloggen. Kanskje den kan gi noen hint.

PS: ja jeg har fått med meg at nominasjoner til Kultur- og kirkedepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2007 er klare, og kommer selvfølgelig tilbake til dette ved en annen anledning.

PS: Foreningen Les! txt-side ligger nede akkurat nå. Jeg har ikke gjort noe gæernt !!!

4 kommentarer:

  1. På tide å kommentere innlegget om UPrisen. Juryen som har valgt ut bøkene, er som du trodde, en voksenjury. Den bestod av følgende personer: Anne Kristin Lande, Guri Fjeldberg og Terje Thorsen. Det er lesende mennesker som har jobbet i mange år med barne- og ungdomslitteratur og med tegneserier. Det er en sånn jury du, Eli, hadde passet perfekt inn i.

    UPrisen er litteraturprisen hvor ungdom selv skal kåre årets beste ungdomsbok. Og hva er så en ungdomsbok? Kriteriene for juryen er diskutert opp og ned, frem og tilbake. Vil du lese mer om hva juryen skal forholde seg til kan du ta en kikk her:

    http://txt.no/index.php?option=com_content&task=view&id=45&Itemid=73

    Som alle vet vil det i enhver jury være diskusjon om hvilke bøker som skal nomineres. Derfor blir det forhandlinger. Hvis det var slik at alle i verden var enige om hvilke bøker som var best, var det ingen vits i å ha en jury. Denne juryen har altså kommet frem til at disse fem bøkene er de fem beste ungdomsbøkene fra 2007. Mange vil være uenige i det.

    I Kriteriene står det at det skal være med en tegneserie eller en billedbok. Man kan si at det er rart å stille disse sjangrene opp mot hverandre. Akkurat som det er vanskelig å sammenligne lyrikk, romaner og noveller, slik det gjøres i uttallige litteraturpriser. På den andre siden synes vi det er på tide å løfte frem billedbøker og tegneserieromaner for ungdom. Det som faktisk kan skje er at billedbøker (som jo Norge er så kjent for) kan komme til å bli lest av ungdom og brukt i ungdomsskolen. Hadde ikke det vært fint? (Men du har jo sluttet å lese billedbøker, bare lydbøker på deg nå...)

    Bokmål og nynorsk er likestilt, ingen kvotering her, er det fem knallgode bøker på nynorsk så nomineres bare bøker på nynorsk. Dessuten er det ikke bare Samlaget som gir ut bøker på nynorsk, Eli.

    Jeg synes det er bra med en spredning i sjanger og tematikk, så er det opp til disse 9. klassene å vurdere og diskutere seg frem til hvordan en god ungdomsbok er. De skal definere og bruke sine egne kriterier når de bedømmer bøkene. Hvordan leser en 15-åring Pitbull-terje og Et dårlig år? Det blir en interessant debatt. Og disse bøkene skal leses godt, vurderes og kritiseres. I motsetning til ARK-prisen hvor barn og ungdom stemmer frem sin favoritt uten diskusjon. Ungdom er opptatt av kvalitet. De tar ingenting for å slakte ei bok. I arbeidet med UPrisen er det lov å rose og slakte så mye man vil. Men elevene må argumentere for kritikken. Elevene får hjelp av en profesjonell kritiker og har god tid på å lese bøkene. Dette er seriøst arbeid.

    Takk for meg,
    Bjarte Bakken
    Foreningen !les

    PS Setter jeg med dette rekord i lengde på en kommentar på siden din?

    SvarSlett
  2. Takk for besøket, Bjarte
    Dessverre er det litt dårlig med servering på cyberspacen!

    Juryen ser jammen solid nok ut som den er! Om ikke jeg skulle komme å kødde det til!

    Kanskje jeg uttrykte meg litt uklart; har ingen innvendinger mot forslagene, bortsett fra Pitbull-Terje 3. Den har jeg til gjengjeld ikke lest.

    Jeg synes det er flott å løfte fram billedboka som litteratur for ungdom. Men er fortsatt av den mening at det er litt trøblete å vurdere billedbøker ( og tegneserier) etter samme kriterier som en roman. Men Brageprisen er jo enda verre, her blander man både barne- ungdoms- og billedbøker i den samme sekken. Men dette kan jo ikke juryen lastes for.

    Har jo også sett problemet med at enkelte billedbøker er vanskelige å formidle fordi de havner i billedbokkassa sammen med Albert Åberg-bøkene og andre småbarnsbøker. Her har vi formidlere en jobb å gjøre. Så ja : det er fint at man signaliserer at mange billedbøker er for ungdom.

    Vi (NLB) skal for resten begynne å produsere interfolierte billedbøker igjen, det vil si billedbøker med innlagte folieark med blindeskrift (gjennomsiktige) for blinde som da kan lese dem for seende. For eksempel blinde foreldre. Så nå bestiller jeg gjennomsyn av nye billedbøker over en lav sko. Dette kommer sikkert til å prege bloggen i tida framover.

    Når det gjelder ”interfolierte billedbøker” blir det nok mest billedbøker for små barn, siden tenåringer kan lese bøkene selv.

    Skal nok følge med på denne bloggen! Idéen med en egen u-pris er prima!

    Som sagt før : U-prisen er ingen upris! Men en prima pris!

    Sees vi på utdelinga? Ikke drekk opp all hvitvinen før jeg har sikra meg et glass!

    SvarSlett
  3. En prima pris! Den skal jeg huske. Det er ikke sånn veldig aktivitet på UPris-bloggen ennå, men noen innlegg er kommet. Og de er ganske så interessante. Så ta en kikk.

    Vi sees på prisutdelignen! Men spørs om det blir hvitvin på et slikt ungdomsarrangement. Ikke rusbrus heller. Det blir nok mest brus. Ungdom har som kjent ikke godt av å drikke alkohol.

    På gjensyn!
    Bjarte

    SvarSlett
  4. Nei det hadde jeg da heller ikke venta! Vi voksne får nok ha børsten for oss sjæl! Vi sees. Og så skal jeg ta en klikk på bloggen!

    SvarSlett